GYORS KERESÉS:
főoldalalbérlet főoldalalbérlet officealbérlet office/belépésregisztrációregisztációalbérlet hírdetések feladásaalbérlet hirdetés feladásakedvencekkedvencekonline megbizasonline megbizas albérlet hirdetés feladása
KÉRDÉS - 0000-00-00 00:00:00
Kiadó lakás témakörben lenne egy kérdésem meglehetősen nehéz és komplex helyzet ez számomra. Kiadtam a lakásom egy bérlőnek, kauciót meg egy hónap lakbért rendesen kifizetett, de az óta nem fizet semmit így felhalmozott egy pár hónapos tartozást! A bérlő telefonon elérhetetlen nem is fizet, zárat cseréltetett és nem tudok bemenni a lakásba sem! Mit kell csinálnom, hogy a lakóm végre fizesse ki a tartozást, és hogy elhagyja a lakást?

VÁLASZ:
Elsődleges teendő a bérlő írásban való felszólítsa a hátralék kifizetésére valamint az azonnali hatállyal mondja fel a szerződést. Ha ennek ellenére sem hajlandó távozni a bérlő, akkor a jegyzőtől kell kérni az eredeti birtokállapot helyreállítását. Lakásbérlet esetén már magánszemélyek között is érvényességi feltétele szerződésnek az írásbeliség Ha nincs írásbeli szerződés, akkor nincs alapja a lakónak a bennmaradásra. Ennek alapján a bérlő „kitehető”, de az addig eltelt időre a bérleti díjjal, költségekkel el kell számolnia. A jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja kivéve, ha nyilvánvaló, hogy a bérlő jogszerű birtokvédelemért folyamodott, és így a tulajdonos a lakás birtoklásának megzavarását tűrni volt köteles.

Határozatot hozhat továbbá a jegyző a hasznok, károk és költségek kérdésében is. A jegyző határozata ellen államigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs, a birtoklás kérdésében hozott határozatot három napon belül végre kell hajtani. Az a fél, azonban, aki a jegyző határozatát sérelmesnek tartja, a határozat kézbesítésétől számított tizenöt napon belül a bíróságtól kérheti a határozat megváltoztatását. A tartozásról (közüzemi tartozások, díj bérleti) fizetési meghagyást kell kibocsáttatni. A lakás tartozásait célszerű kifizetni, mert annak ellenére, hogy a bérlő használja a lakást, a tartozásokért kifizetéséért a tulajdonos a felelős. Amennyiben a jelzálogjogot ráterhelik az ingatlanra, a jog töröltetése még plusz további többlet költséget is okozhat.

1. VÁLASZ - 2012-05-30 09:39:17
"zárat cseréltetett és nem tudok bemenni a lakásba sem!" Nos én a kiadó lakásoknál 3 zárat alkalmazok, ha baj van a pót zárat lezárom. Egyébként lakatold le a lakást , ha feltöri rendőrségi ügyet csinálsz. Az albérlet nem bérlet - oda atulajnak joga van bemenni. Egyébként ezt még a szerződéstkötéskor kell tisztázni . Tehát a tulaj bemehet a lakásba ( előzetes értesítés alapján, a bérlő zárat nem cserélhet - ha cserél szerződést szeg.

2. VÁLASZ - 2013-02-20 23:18:34
Hasonló cipőben járok én is. A lakásomat öt hónapja adtam ki. A bérlő nem fizet és az egyik zárat is lecserélte de a cseréről nem értesített így bejutni nem tudtam. Kérdésem az lenne, hogy ha én is lakatot szerelek az ajtóra akkor mit tehet a bérlő? A korábbi válaszból az alábbi részt -a jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja kivéve, ha nyilvánvaló, hogy a bérlő jogszerű birtokvédelemért folyamodott, és így a tulajdonos a lakás birtoklásának megzavarását tűrni volt köteles- nem értem. Válaszát előre is köszönöm.

3. VÁLASZ - 2013-11-20 16:36:12
igen
legfrissebb
Számlát köteles -e adni a lakástulajdonos? Nekem a munkahelyem kifizeti az albérletet, de csak ha számlával igazolom. Több mint egy éve nem találok olyan lakást ahol a tulaj számlát adna. Szerintem ez nagyon inkorrekt a részükről. A másik eshetőség, hogy ad számlát, de a 16%-ot velem akarja kifizettetni. Ez jogos a részükről, mit lehet tenni? [ TOVÁBB ]
Hasonló cipőben járok én is. A lakásomat öt hónapja adtam ki. A bérlő nem fizet és az egyik zárat is lecserélte de a cseréről nem értesített így bejutni nem tudtam. Kérdésem az lenne, hogy ha én is lakatot szerelek az ajtóra akkor mit tehet a bérlő? A korábbi válaszból az alábbi részt -a jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja kivéve, ha nyilvánvaló, hogy a bérlő jogszerű birtokvédelemért folyamodott, és így a tulajdonos a lakás birtoklásának megzavarását tűrni volt köteles- nem értem. Válaszát előre is köszönöm. [ TOVÁBB ]
Nos mint válaszló most én kérdezek ! Egy ismerősönnél a bérlők felhalmoztak egy csomó tartozást, így a beleegyezésükkel lefoglalt egy TV készüléket és egy mosógépet. Szerencsére elmentek a bérlők. Kérdés meddig kell őrízni ezeket a holmikat - a 6 hónap a lefoglaláskor indúl vagy tartozás kezdtekor . Vagy 3 hónapig hitegették az ismerőst , hogy fizetnek ekkor történt a zálogba vétel. Amúgy a készülékek piaci ára is csak kb. a felét fedezi a tartozásnak. A kérdés azért időszerű, mert tárolási gondok miatt el akarja ajándékozni az ismerős akacatot. Amúgy a valószinűsége nem nagy annak, hogy jönnek a lefoglalt dolgokért. [ TOVÁBB ]
| Elso oldal | Kovetkezo oldal | OLDAL 1
TEGYE FEL ALBÉRLETTEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIT

Tájékoztató az albérlet jogi tanácsadás használatáról

A Jogi tanácsadás rovatában albérlet kapcsolatos kérdéseire kaphat választ.
A szerkesztők a beérkezett kérdések közül minden héten a legérdekesebb, korábban még nem érintett problémára vonatkozó kérdéseket válaszolják meg, kizárólag e felületen keresztül.


Ahhoz, hogy a weboldalon kérdést írhass ki, válaszolhass mások kérdésére, ha már regisztráltál be kell jelentkezned, ha pedig még nem, akkor regisztrálnod kell.
Vissza a fooldalra
kiemelt albérlet hirdetések

»  Olcsó albérlet Bp
»  Új építésű lakások
»  Kiadó garzon
»  Kiadó ház
»  Balatoni szállás

»  Albérlet Budapest
»  Albérlet Debrecen
»  Albérlet Nyíregyháza
»  Albérlet Tatabánya
»  Albérlet Zalaegerszeg

»  Albérlet Szeged
»  Albérlet Győr
»  Albérlet Pécs
»  Albérlet Kaposvár
»  Albérlet Sopron

»  Albérlet Kecskemét
»  Albérlet Miskolc
»  Albérlet Szolnok
»  Albérlet Székesfehérvár
»  Albérlet Békéscsaba

»  Albérlet Eger
»  Albérlet Veszprém
»  Albérlet Szombathely
»  Albérlet Érd
»  Albérlet Nagykanizsa
»  40000